Kremel Productions

Site van auteur Peter Kremel

Biografie

Peter Kremel, pseudoniem voor Peter Melis, geboren en getogen in Geel, een stadje in de Antwerpse Kempen zag het levenslicht in 1957. Sinds zijn jeugd speelde hij toneel bij diverse amateurgezelschappen tot hij in 2007 zich waagde aan zijn eerste toneelstuk de komedie 'Filet de Sax'. In 2008 werd hij eerste laureaat in de 'Nationale Monologenschrijfwedstrijd' uitgeschreven door het Koninklijk Verbond van Vlaamse Toneelverenigingen. In 2009 werd hij uitgeroepen tot 'Cultuurpersoon van de stad Geel'. Eens de schrijfkriebels te pakken volgden zowel komedies, drama's, thrillers, monologen, moorddiners en kortverhalen elkaar snel op. Zijn werken zijn vlot lees-en speelbaar en hebben inhoudelijk steeds een verrassingseffect waardoor de toeschouwer regelmatig op het verkeerde been wordt gezet. Na 'Filet de Sax' volgden nog de monoloog 'Casablanca' de thrillers 'Het Vandisselhuis' en 'Beau', de drama's 'Anne-Marie' en 'Allergia' en de komedies ' Aardbei of Chocola', 'De Pillenkast', 'Schip-Breuk', 'Sweet, sweet home', 'Hete kussen uit Lourdes' en 'L-Vis'. Samen met enkele gedreven jongeren schreef hij het scenario voor jongerentoneel '#Hebikietsaanvanu'. Ook zijn talrijke grappige monologen en eenakters kaapten regelmatig de hoofdprijs weg bij diverse festivals en cultuurmanifestaties. Peter heeft ook de scenario's voor verschillende grote muziektheater voorstellingen op zijn palmares zoals Gheelamania III (Geel), Ontstemd (Mol), Mol in Scène II (Mol), De Groote Rappel I (Leopoldsburg), Niemandsland (Essen). Deze grote producties trokken in totaal meer dan 50.000 toeschouwers. Nadat hij een driejarige cursus 'scenarioschrijven voor fictie' volgde liggen zijn interesses nu ook in het schrijven van filmscenario's. Zijn eerste kortfilm 'René en Viviane' werd in de zomer van 2016 ingeblikt en in december van hetzelfde jaar in de bioskoop op groot scherm vertoond. Ook het scenario voor de kortfilm 'Kill your darlings'die in februari 2018 in cinema Studio in Geel in première ging is van zijn hand. Het is zeker zijn bedoeling om, naar de toekomst toe, zo veelzijdig mogelijk te schrijven. Nieuwe projecten dienen zich aan en zullen, in de loop van de volgende jaren, de opgesomde lijst zeker aanvullen.

 

TONEELSTUKKEN


In 2007 verschijnt zijn eerste toneelstuk. Het blijspel Filet de Sax werd door Toneelfonds Janssens ontvankelijk verklaard en gepubliceerd. Het werd ondertussen door verschillende gezelschappen met succes gespeeld.

2009.  Zijn tweede avondvullend blijspel komtl in roulatie ‘Aardbei of Chocola?’  samen met de Monoloog ‘Casablanca’ waarmee hij als eerste laureaat eindigde in de nationale monologenschrijfwedstrijd in 2008 uitgeschreven door het Koninklijk Verbond van Vlaamse Toneelverenigingen. Ook het pakkende drama 'Allergia' verscheen dat jaar in de Janssens bibliotheek.

2010. De toneelstukken  'Beau' een horrorthriller en 'Het Vandisselhuis' een 'Who's done it' thriller zien voor het eerst het showlicht.

2011. Het realistisch drama  'Anne-Marie'  komt ten tonele. Een avondvullend grotendeels waargebeurd dramatisch verhaal over de liefde van ouders voor hun enig en gehandicapt kind. Hoe Anne-Marie na haar ouders' dood de speelbal wordt van onbegrip en op geld beluste familieleden.

2011. Een nieuwe mijlpaal. 'De Pillenkast' opent haar vitrine. Een originele en superleuke komedie met als hoofdpersonages onze dagdagelijkse pillen. Buiten het feit dat acteurs in de huid van de pillen kruipen en het voor spelers en toeschouwers een gegarandeerd ontzettend gezellige avond zal worden, is het unieke aan dit stuk dat alle rollen zowel door dames als heren kunnen worden gespeeld. Dit opent voor elke regisseur enorm veel mogelijkheden.

2012. Een totaal geflipte en absurde komedie getiteld 'Schip-Breuk' wordt te water gelaten. Het wel en wee van de familie Van Wezemael en vrienden die zich een tochtje met hun jacht op de Atlantische Oceaan heel anders hadden voorgesteld. Hoe overleef je na een schipbreuk op een desolaat eiland te midden van de grote oceaan en de wilde beesten of beter gezegd hoe overleven hun relaties deze catastrofe? Schip-Breuk is een hilarisch avondvullende komedie waarbij de toeschouwers van bij het begin op het verkeerde been wordt gezet en waar niets is wat het lijkt.  Of toch wel misschien? Lees of kijk zelf maar!

2013. Sweet, sweet Home'  ziet het levenslicht. Een modern Romeo en Julia verhaal dat zich afspeelt in een rusthuis. Hier heerst een vete tussen de bewoners van gang A en gang B. In al die herrie tussen de bewoners groeit de onmogelijke liefde tussen Leo, bewoner van gang A en Julia bewoonster van gang B. Sweet, sweet home is een zeer plezant blijspel waar oudere acteurs zich eens kunnen in uitleven. Zeker aan te raden voor een ongecompliceerd avondje uit.

2014. 'De seut' wordt op het publiek los gelaten. Een heerlijke komedie die ook op kleinere podia kan worden gespeeld. Vanaf november 2014 verschijnt in het woud van Colombia 'Hete kussen uit....Lourdes', een sprankelende komedie over onderlinge ruzies, misverstanden, familie aangelegenheden en malafide drugdealers.

2015.  #Hebikietsaanvanu wordt op de planken gebracht door 20 enthousiaste jongeren. Dit jeugdtheaterstuk over mode, catwalks en vooral wat er leeft bij de jongeren wordt door Peter samen met de jeugd van I.Dee Tejatergroep te Kasterlee bedacht, geschreven en met veel succes zes maal opgevoerd voor volle zalen. 

2016. De première van L-Vis. Een absurde, totaal van de pot gerukte komedie die zich afspeelt in een lokale visvijver waar een aan de haak geslagen worm het opneemt tegen een familie vraatzuchtige katvissen.

2017. Foefoe, een hondse komedie, speelt zich af in 1929 op de dag van de grote beurscrash. Een adellijke familie is van de ene op de andere moment bankroet en moet trachten hun financiën te spijzen om hun onbezorgde, ludieke leven te kunnen verder zetten.

2017. 'Mijn liefsten Jan', een WO1 drama dat zich afspeelt tijdens Wereldoorlog I tussen de vijandelijke linies aan de Yzer. In een bomkrater komen een stervende Duitse en een bange jonge Vlaamse soldaat ongewild samen. Dit stuk wordt live met piano (of ander instrument) en zang alsook met projecties uit WO1 begeleid.

2019. 'Toitoi'. Een dolkomisch blijspel met als spilfiguur een mobiel toilet met wel héél speciale eigenschappen, zeker voor zij die het gebruiken. Een uitdaging voor vooruitstrevende acteurs en actrices wiens natte droom het is om ooit eens in de rol van de andere sexe te kruipen.  

 

FILMSCENARIO'S

 

RENE & VIVIANE

In 2013 startte Peter met het volgen van een cursus filmscenario schrijven te Heist-op-den Berg onder leiding van de bekende showrunner Ed Vanderweyden. Deze cursus werd na drie jaar afgesloten met het draaien van verschillende kortfilms onder de noemer 'The magnificent Ten'. Samen met Jeroen Hulsmans, één van de andere cursisten, schreef Peter mee aan de tragikomedie 'René en Viviane'. Een kortfilm over een ouder echtpaar dat graag naar een luxe serviceflat wil verhuizen maar er het geld niet voor heeft en dan maar beslist om  buiten de lijntjes te kleuren. Deze kortfilm wordt in augustus 2016 gedraaid met professionele cast en crew. (Zie rubriek scenarioschrijven). René en Viviane zal op verschillende kortfilmfestivals op groot scherm worden geprojecteerd.

'René & Viviane' werd in 2017 geselecteerd samen met 24 andere Vlaamse kortfilms om mee te dingen in de Vlaamse Competitie Fictie van het Belgische Internationale Kortfilmfestival 'Leuven Kort'.

 

ONTSTEMD

In 2015 schreef Peter het scenario en filmscenario voor het muziektheater voor de jeugd onder de noemer 'Ontstemd' met Sasha Rosen in de hoofdrol. Dit project over geothermie werd in 2017door de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschap en Kunst uitgekozen voor de jaarprijs wetenschapscommunicatie. Die prijs wordt gegeven aan vijftien wetenschappers of teams die er vorig jaar het beste in slaagden om hun onderzoek naar het brede publiek te brengen. 

 

KILL YOUR DARLINGS

In 2016 werd het scenario voor de kortfilm 'KILL YOUR DARLINGS' geboren, een verrassende en spannende thriller met als hoofdfiguren vier vrouwen en één man. 'Kill your darlings'' werd in 2017 met professionele cast en crew gedraaid en in februari 2018 op groot scherm in Cinema Studio te Geel vertoond.

Filmscenario's worden door Peter onder zijn eigen naam en niet onder het pseudoniem 'Kremel' geschreven.

 

LISE

In 2018 werd 'Lise' door een professionele crew gedraaid en later vertoond voor meer dan 13.000 toeschouwers. Lise is  een onderdeel van het massaspektakel 'Mol in Scène II' en vertelt het verhaal van een talentvol meisje dat graag modeaccademie wil volgen maar op zware tegenstand van haar vader stuit.

 

MASSASPEKTAKELS / MUSICALS.

 

2014-2015:  GHEELAMANIA III (Geel)

Als lid van het ‘Geels Schrijfcollectief’ schrijft Peter, samen met regisseur Luc Stevens, Dirk Kennis en Gorik Goris, mee aan het scenario van de musical ‘Gheelamania III’. Dit massaspektakel werd in mei 2015 te Geel (Antwerpse Kempen) in een megatent 17 maal voor volle zalen (in totaal meer dan 17.000 toeschouwers) met immens succes opgevoerd en dit door meer dan 500 enthousiaste acteurs, dansers en figuranten.

 

2015-2016: DE GROOTE RAPPEL (Leopoldsburg)

Als lid van hetzelfde ‘Geels Schrijfcollectief’ is Peter medescenarist van de musical ‘De Groote Rappel’. Met meer dan 300 acteurs, dansers en figuranten werd in april 2016  het verhaal van de garnizoensgemeente Leopoldsburg 13 maal tot leven gebracht in een wervelende en spetterende musical show voor in totaal meer dan  13.000 gefascineerde toeschouwers.

 

2015-2016: ONTSTEMD (Mol)

Samen met regisseur Luc Stevens en Swa De Schutter creëert Peter het scenario voor de muziektheaterproductie voor de jeugd ‘OntSTEMd’. Dit project, in opdracht van het VITO te Mol, werd volledig opgebouwd rond het motiveren van de jeugd (11 tot 14 jarigen) om voor STEM studierichtingen te kiezen evenals rond de bewustmaking van de jeugd omtrent de toekomstige, zuivere en goedkopere energiebronnen (Geothermie). OntSTEMd werd in februari 2016 door meer dan 70 jonge (en ook enkele iets minder jonge) acteurs en dansers 8 maal op de planken gebracht in de oude Electrabel gebouwen te Mol (Antwerpse Kempen) voor meer dan 3.000 gefascineerde jongeren en genodigden.

Dit project over geothermie werd in 2017 door de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschap en Kunst uitgekozen voor de jaarprijs wetenschapscommunicatie. Die prijs wordt gegeven aan vijftien wetenschappers of teams die er het beste in slaagden om hun wetenschappelijk onderzoek naar het brede publiek te brengen. 

 

2017: MOL IN SCENE II (Mol)

Ook hier werd Peter door regisseur Luc Stevens gevraagd om met hem het scenario te schrijven. Over 5 verschillende locaties in Mol (Kempen) wordt het hedendaagse verhaal verteld van Jens, een jongen die in de criminaliteit en het Heropvoedingsgesticht van Mol terecht komt en de erg creatieve Lise die tegen vaders wil in toch de modeaccademie wil volgen. Beide jongeren geraken in de ban van elkaar maar gezien hun achtergronden is hun relatie niet eenvoudig. Met als rode draad de twee lichtstoeten van Mol werd een pakkend verhaal in verschillende fases op de diverse locaties gebracht met een grandioze apotheose en lichtwagen op de binnenkoer van het vroegere 'Gesticht van Mol'.  Gedurende 4 uren en dit tijdens 16 voorstellingen werden meer dan 13.000 enthousiaste toeschouwers begeesterd. De reacties waren dan ook één en al lovend. Deze tweede editie van 'Mol in Scène' won in 2018 de 'Molse Cultuurprijs'. 'De prijs richt zich tot activiteiten en prestaties op vlak van (amateur)kunsten, erfgoed, toerisme of het socio-culturele en gemeenschapsvormende, die bijzonder waren omwille van de inzet, creativiteit, uitstraling, samenwerking, originaliteit, publieksbereik,'

 

2018: NIEMANDSLAND (Essen, Prov. Antwerpen)

Het massaspektakel 'Niemandsland' werd in september 2018 voor meer dan 5.600 toeschouwers en door 250 inwoners van Essen en omgeving zeven maal ten tonele gebracht. Het verhaal van deze openluchtmusical speelde zich af tijdens Wereldoorlog I. Essen werd  door een electrische draad in twee gedeeld. De Duitsers verhinderden hierdoor elke poging om het land te ontvluchten. Families werden uit elkaar gerukt, armoede tierde welig en smokkel was de enige manier om te overleven. 'Niemandsland' was een sociaal project om mensen dichter bij elkaar te brengen en samen iets groots te verwezenlijken. Het resultaat mocht gezien worden, het objectief werd niet alleen bereikt maar in ruime mate overtroffen.

 

 

BEHAALDE PRIJZEN & VERWEZENLIJKINGEN:

 

2008 : Laureaat Nationale Monologenschrijfwedstrijd met de monoloog 'Casablanca',  uitgeschreven door het Koninklijk Verbond van Vlaamse Toneelverenigingen.

 2009 : Door de stad Geel verkozen tot Laureaat 'Cultuurpersoon 2009'.

 2013 : 7 juli. Tweede prijs op het Cité Terrastheaterfestival te Reusel (Nl) met de eenakter 'Soirée Carré' ten tonele gebracht door twee acteurs van toneelvereniging KDS Mol.

 2014 : 6 juli, Eerste Prijs van de Jury en Publieksprijs op het Cité Terrastheaterfestival te Reusel (Nl) met de eenakter 'Speed date' ten tonele gebracht door twee acteurs van toneelvereniging KDS Mol.

 2015 : 5 juli, Tweede prijs op het Cité Terrastheaterfestival te Reusel (NL) met de eenakter : 'Gezellig samen in het park' ten tonele gebracht door twee acteurs van toneelvereniging KDS Mol.

2016: 3 juli, Publieksprijs en tweede prijs van de jury op het Cité Terrastheaterfestival te Reusel (NL) met de eenakter: 'Bompa vliegt' ten tonele gebracht door twee acteurs van toneelvereniging KDS Mol.

2016 : Zaterdag 8 oktober. Marie Fierens van KDS Mol wint met de monoloog 'Orgaandonatie' de Publieksprijs en Wisselbeker (Prijs van de Vakjury) op het Monologenfestival georganiseerd door Téjater Frappant te Antwerpen.

2017 : Ontstemd. Dit project over geothermie werd in 2017 door de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschap en Kunst uitgekozen voor de jaarprijs wetenschapscommunicatieDie prijs wordt gegeven aan vijftien wetenschappers of teams die er vorig jaar het beste in slaagden om hun onderzoek naar het brede publiek te brengen.

2017: De kortfilm "René en Viviane" wordt uit de vele inzendingen samen met 24 andere kortfilms geselecteerd om mee te dingen in de Vlaamse Competitie Fictie van het prestigieuze Internationale kortfilmfestival 'Leuven Kort'.

2018: Het massaspektakel 'Mol in Scène II' wint de Molse Cultuurprijs 2018.

2018: Theatergezelschap 'Foelz' uit Geel (Kempen) wint met 'De Pillenkast' de Cultuurprijs 2018 voor Amateurkunsten van de stad Geel.

 

BIBLIOGRAFIE

 

TONEELSTUKKEN uitgegeven door Toneelfonds Janssens .

1) Filet de Sax (2007) – avondvullend blijspel. Bezetting 6 waaronder 3d en 3h.

2) Aardbei of Chocola? (2009) - avondvullend blijspel. Bezetting 12 waaronder 6d en 6h.

3) Allergia. (2009). Realistisch Drama  (80 min). Bezetting 2h.

4) Beau. (september 2010) Avondvullend.  Horror/Thriller. Bezetting 4 waaronder 3d en 1h.

5) Het Vandisselhuis. (september 2010) Avondvullend/ Thriller. Bezetting 15 waaronder 8d en 7h

6) Anne-Marie. (Januari 2011) Avondvullend realistisch drama. Bezetting 11 waaronder 6d en 5h.

7) De Pillenkast. (November 2011) Avondvullende komedie, modern sprookje voor grote mensen. Bezetting 12 alle rollen zijn zowel door D als H te spelen.

8) Schip-Breuk. (November 2012) Avondvullende absurde komedie. Bezetting 7 waaronder 3d en 4h.

9) Sweet, Sweet Home (November 2013) Avondvullend blijspel. Bezetting 13 waaronder 10d en 2h.

10) De seut (Januari 2014) Avondvullend blijspel. Bezetting 4 waaronder 3d en 1h.

11) Orgaandonatie : Monoloog 20 min. Bezetting : één gepensioneerde dame.

12) Hete kussen uit...Lourdes : (November 2014) Blijspel : Bezetting : 8 waaronder 4D en 4H

13) L-Vis: (Augustus 2016) Absurde komedie : Bezetting: 6 waaronder 4D en 2H

14) #Hebikietsaanvanu: (Augustus 2016): Jeugdtoneel (adolescenten): Bezetting: 20 waaronder 15D en 5H

15) Foefoe: (oktober 2017): doldwaze komedie: Bezetting: 10 waaronder 6D en 4H.

16) 'Mijn liefsten Jan': (oktober 2017) WOI Drama, 70 Minuten. Bezetting : 2H.

17) Toitoi: (januari 2019) Doldwaze komedie: Bezetting: 4D en 3H.

 

EENAKTERS al dan niet uitgegeven door Toneelfonds Janssens.

1) Het Crematorium : kort blijspel in één bedrijf: 15 min. bezetting 3 waaronder 2d en 1h. (2013)

2) Johnny : Kort blijspel in één bedrijf: 15 min. bezetting 2 waaronder 1d en 1 oudere h. (2013)

3) Soirée Carré : Kort blijspel in één bedrijf : 15 min. Bezetting 2 waaronder 1d en 1 oudere h. (2013)

4) Zumba : Kort blijspel in één bedrijf : 15 min. Bezetting : 2 waaronder 1H (Rijpere) en 1D jonge.

5) Speeddate : Korte komische eenakter : 15 min. Bezetting: 2 waaronder 1H(oudere) en 1D jonge.

6) Vanachter en Vanvoor : Korte komische eenakter : 15 min. Bezetting: 3 Dames.

7) Oude Liefde: komische eenakter: 20 min: Bezetting:1H(oudere) en 1D (jongere).

8) In de apotheek: Komische eenakter: 15 min: Bezetting: totaal 3 waarvan 2D (één gepensioneerde) 1H (gepensioneerde)

9) Het doktersbezoek: Komische eenakter: 15 min: Bezetting: totaal 3 waarvan 2D (één gepensioneerde) 1H (gepensioneerde)

10) Gezellig samen in het park: tragikomedie: 20 min.: Bezetting: totaal 2 waarvan 1D (oudere) 1H (gepensioneerde).

11) Zeg het met bloemen: blijspel: 20 min.: Bezetting: Totaal 2 waarvan 1D (jongere) 1H (gepensioneerde).

12) De 'geluk' enquete: Blijspel: 12 min.: Bezetting: Totaal 3 waarvan 2D en 1H of 1D of 2H.

13) Bompa vliegt: tragikomedie: 20 min.: Bezetting: Totaal 2 waarvan 1D (Jongere) en 1H (gepensioneerde).

14) Mijn baby van A tot Z: tragikomedie: 25 min. Bezetting: 2D waarvan één groot deel monoloog.

15) Frits en Friedel de tuinkabouters: Komedie: 15 min. Bezetting: 2 waarvan 1D en 1H.

16) Goddelijk: Komedie: 20 min. Bezetting : 2H

17) Vrouwenverslinders: Blijspel: 20 min. Bezetting: 2H

18) De B&B kwis : Blijspel: 15 min. Bezetting: Totaal 3 waarvan 2D en 1H of 2H en 1D.

19) Tistietdatdietutuutis: blijspel: 15 min.: Bezetting: 2H

 

 

 

FILMSCENARIO'S

1) Ontstemd : 2015 : mix muziektheater en film voor de jeugd.

2) René en Viviane: 2016: Kortfilm. Tragikomedie: Scenario samen met collega scenarist Jeroen Hulsmans.

3) Kill your darlings: 2018: Kortfilm. Film Noir, thriller.  Regie Sam Brosens, camera Dirk Geens.

4) Lise : 2017 kortfilm (15 min) in het kader van het musicalspektakel Mol in Scéne II met professionele crew en regisseur Rik Daniels.

 

TOTAALSPEKTAKELS/MUSICALS

1) Ontstemd: 2015: Mol- mix muziektheater en film voor de jeugd. Gebracht door 80 acteurs, figuranten en dansers voor 3000 toeschouwers.

2) Gheelamania III: 2015: Geel - massaspektakel met 500 acteurs, dansers en figuranten gebrachtl voor 17.000 toeschouwers.

3) De Groote Rappel: 2016: Leopoldsburg: massaspektakel met meer dan 300 acteurs, dansers en figuranten gebracht voor 13.000 toeschouwers.

4) Mol in Scène II: 2017: Mol (Kempen): Massaspektakel met meer dan 300 acteurs, dansers en figuranten gebracht voor 13.000 toeschouwers.

5) Niemandsland: 2018: Essen (Antwerpen): Massaspektakel met meer dan 250 acteurs, dansers en figuranten gebracht voor meer dan 5.600 toeschouwers.

 

MOORDDINERS

1) De Niks factor : moorddiner.

2) The Funeral Murders : moorddiner.

 

MONOLOGEN

1) Verhalen uit het park :  (45 min.). Bezetting: 1H of 1D - historisch

2) Casablanca. (+/- 30 min.) Bezetting 1h - komedie

3) Madam Rosa: (45 min) Bezetting 1D - komedie

4) Orgaandonatie: (25 min) Bezetting 1D- komedie

5) Mijn baby van A tot Z: (25 min) Bezetting: 2D waarvan één grotendeels monoloog.

6) Wachten: (25 min) Bezetting: 1D of 1H.

7) De Eroticabeurs: (30 min) Bezetting: 1H.

 

SCHRIJVERIJEN

1) Trein : kortverhaal gratis te lezen via deze website (Zie 'producties - schrijverijen'.)

2)  Santa Reunion : Kerst/toneelverhaal gratis te lezen via deze website. (Zie 'producties - schrijverijen'.)

3)  Culiewolst met flietjes : Kortverhaal gratis te lezen via deze website. (Zie 'producties - schrijverijen'.)

4)  Maadili (korte en lange versie) : Kortverhaal gratis te lezen via deze website. (Zie 'producties-schrijverijen'.)

5) Lesley-Jan : Kortverhaal gratis te lezen via deze website. (Zie 'producties-Schrijverijen.)

6) Leena : Kortverhaal gratis te lezen via deze website. (Zie 'producties-Schrijverijen.)