top of page

werken van peter kremel

Anchor 1
KOMEDIE
RUSTHUIS 'CUPIDO'
Rusthuis Cupido Wix page.png

 

Bezetting: 6 dames en 1 heer  of 5 dames en 2 heren of 4 dames en 3 heren.

Decor: 1

Genre: Dolle komedie

Duur: Avondvullend 

Pauze: 1

Pagina's: 66

Uitgever & opvoeringsrechten:  Toneelfonds Janssens

 

 

Leesbrochure: Toneelfonds Janssens, Opendoek Bib 

Te verkrijgen vanaf maart 2024.

Samenvatting:

In het salon van een woonzorgcentrum komen elke dag vier inwonende dames samen om te kaarten

Wanneer op een dag de elegante Tuur er zijn intrek neemt slaat bij de dames de vlam in de pan en dan...

Anchor 2
AARDBEI OF CHOCOLA?
KOMEDIE

Bezetting: 6D en 6H

Decor: 1

Uitgever & opvoeringsrechten: 

 

Leesbrochure: Toneelfonds Janssens, Opendoek bib.

Samenvatting.

Je bent jong, verliefd, je smacht ernaar om voor de eerste maal die wonderbaarlijke nacht van je leven te beleven.  Je wacht ongeduldig op het geschikte moment en dan…… eindelijk is het zover!  Die avond, niemand thuis, iedereen weg, het ‘kot’ voor jou alleen. De verwachtingen zijn hoog gespannen en je hormonen beginnen driftig op te spelen. Alles is perfect voorbereid en onder controle, wat zou er dan nog mis kunnen lopen?  
Het antwoord vind je in ‘Aardbei of chocola?’. Een blijspel waarin Cupido getart wordt door de Wet van Murphy. Als toeschouwer kan je alleen maar blij zijn dat jouw ‘eerste keer’ niet zo chaotisch is verlopen… of  was het dat misschien wel?

Aardbei.JPG
Anker 2
Anchor 3
KOMEDIE
HETE KUSSEN UIT LOURDES
Hete kussen.JPG

Bezetting: 4D en 4H

Decor: 1

Uitgever & Opvoeringsrechten:

 

 

Leesbrochure: Toneelfonds Janssens, Opendoek Bib

Samenvatting

Germaine heeft alle geluk van de wereld, ze won op haar oude leeftijd de superlotto, trouwde enkele maanden later met de veel jongere Jacky en is nu op huwelijksreis. Ze zijn echter niet alleen. Haar twee zusters Rosette en Maria alsmede hun partners en nichtje Tinneke zijn door de kersverse man van Germaine eveneens uitgenodigd om mee op verrassingshuwelijksreis te gaan. De zussen gingen ervan uit dat deze reis hen naar Lourdes zou brengen maar ze blijken nu, zeer tegen hun zin, in Zuid-Amerika in de brousse van Colombia te zijn aanbeland. De frustraties lopen dan ook hoog op. Iedereen vraagt zich af waarom ze daar in Godsnaam terecht zijn gekomen, behalve Jacky. Deze geniepigaard blijkt niet zo'n propere bedoelingen te hebben, noch met zijn vrouw noch met de rest van de familie. Het hoe en waarom van dit alles en of het verhaal een goede afloop kent voor de familie en voor Jacky verneemt u in dit 'exotisch leuke' blijspel 'Hete kussen uit Lourdes'.

Anker 4
FILET DE SAX
KOMEDIE

Bezetting: 3D en 3H

Decor: 1

Uitgever & opvoeringsrechten: 

Leesbrochure: Toneelfonds Janssens, Opendoek Bib

Samenvatting:

René en Germaine zijn een ouder koppel. René is sinds enkele jaren op prepensioen en ligt volledig onder de ‘sloef’ van Germaine. Elke dag vindt hij in de woonkamer zijn dagtaken met krijt op een groot bord geschreven. Hierdoor heeft René weinig tijd voor zichzelf en zijn hobby’s.  Hij tracht onder zijn taken uit te geraken maar wordt steeds verbaal overdonderd door zijn vrouw. Om de kerk in het midden te houden kruipt hij telkens terug in zijn slavenrolletje. Er komt echter verandering in René's situatie wanneer Angèle, de zuster van Germaine, samen met haar nieuwe partner na lange tijd nog eens op bezoek komt.
 

Filet de sax.JPG
Anker 5
KOMEDIE
L-VIS
L-Vis.JPG

Bezetting: 4D en 2H

Decor: 1

Uitgever & opvoeringsrechten:

Leesbrochure: Toneelfonds Janssens, Opendoek Bib

Samenvatting:

L-VIS speelt zich af in een lokale visvijver waar de familie Katvis haar dagelijkse oninteressante humeurige leven leidt. Visiane woont sinds het gezamenlijk verdwijnen van beider hun man in bij haar zus Visilie en de slechtziende maar onwelriekende bompa katvis. Visilie heeft twee dochters Katty en Wally. Katty is een braaf vismeisje maar door omstandigheden gehandicapt geraakt (één vin). Wally heeft een meer dan gezonde interesse voor manvissen, liefst van vreemde origine, om kuit mee te schieten. Hun routine wordt doorbroken wanneer Jean Pier, een worm in witte smoking, door een visser als levend aas in hun midden wordt gedropt. Dankzij zijn witte smoking herkennen de katvissen hem niet als worm en dat wil Jean Pier liefst zo lang mogelijk zo houden. Hij beseft echter dat hij in een uitzichtloze situatie is terecht gekomen en zijn tijd om te ontsnappen beperkt is. Om zo snel mogelijk van zijn haak verlost te geraken ziet hij maar één uitweg: hulp trachten te krijgen van de vraatzuchtige katvissen. Slaagt Jean Pier erin de katvissen om de tuin te leiden? Zullen zij hem helpen of uiteindelijk toch opvreten?  ‘L-VIS’ geeft je hierop het antwoord.

Anker 6
DE PILLENKAST
KOMEDIE/SPROOKJE

Bezetting: 11 of 12 alle rollen kunnen D of H zijn.

Decor: 1

Uitgever & Opvoeringsrechten: 

 

Leesbrochure: Toneelfonds Janssens, Opendoek Bib.

Samenvatting:

Wat zou u denken wanneer de pillen in uw huisapotheek een eigen leven zouden leiden? Of beter: wat zouden de pillen in uw huisapotheek denken van het leven dat u leidt?

Wat zou u zeggen wanneer Prozac, Dafalgan, Imodium, Rilatine, Dulcolax, Touristil en alle andere medicamenten met elkaar zouden kunnen converseren en in uw pillenkast een eigen leven zouden hebben opgebouwd?

U verklaart mij gek en beweert dat dit enkel voor sprookjes is weggelegd? U kan gelijk hebben. Toch zou ik maar opletten wat u in het zicht van uw pillenkast uitspookt, al was het maar om te vermijden dat u hetzelfde lot zou ondergaan als die arme meneer Rozengeur. Zoniet schrijft men misschien ooit over u : 'Er was eens....'.

de pillenkast.JPG
Anker 7
KOMEDIE
SCHIP-BREUK
Schipbreuk.JPG

Bezetting: 3D en 3H + 1 bijrol M/V

Decor: 1

Uitgever & Opvoeringsrechten: 

 

Leesbrochure: Toneelfonds Janssens, Opendoek Bib

Samenvatting:

Wanneer een cocktail van een dom blondje, een bazige vrouw, een 'sloef', een man in volle midlife crisis en een homo na een schipbreuk in de Bermuda Driehoek op een onbewoond eiland aanspoelen onstaan er snel relationele spanningen, misverstanden en hilarische situaties. Hoe gaan deze onfortuinlijke Robinsons om met deze nieuwe situatie en vooral met elkaar? 

Hoe overleven ze? Geraken ze ooit nog van dit eiland vandaan of wordt het hun graf? Of blijkt alles toch niet zo dramatisch als het lijkt misschien? Welke figuren  of rare wezens doen eveneens hun opwachting  op het eiland? Antwoord op al deze vragen krijgt u in deze absurde komedie. Een 'Schip-Breuk' net ietwat anders dan alle andere. 

Anker 8
DE SEUT
KOMEDIE

Bezetting: 3D en 1H

Decor: 1

Uitgever & opvoeringsrechten: 

Leesbrochure: Toneelfonds Janssens, Opendoek Bib.

Samenvatting:

Juliette, Babette en Rosette zijn drie welgestelde, ongetrouwde wat rijpere zussen die jarenlang met hun recentelijk overleden vader onder één dak hebben gewoond. Juliette is de bazige, wat hoogartige en dominante zus, Babette is meer het domme en wat naïeve zusje en Rosette is achtergesteld en zit al jaren aan een rolstoel gekluisterd. Rosette kan amper spreken en is 'selectief' doof. Haar gedrag is meestal apatisch, onverwacht en ongecontroleerd. Juliette en Babette hebben het grootste deel van hun leven zorg moeten dragen voor Rosette en willen na de dood van hun vader van de erfenis gaan genieten en eindelijk worden losgekoppeld van Rosette. Het stuk begint op het ogenblik dat Juliette en Babette vol ongeduld zitten te wachten op de komst van de notaris die het testament van de overleden vader zal komen voorlezen. De twee zussen verwachten een grote som geld en beginnen al hardop over hun toekomst te dagdromen. Ze hebben echter buiten de 'seut' Rosette gerekend die hun wilde dromen wel eens aardig in de war zou kunnen sturen.

DE Seut.JPG
Anker 9
KOMEDIE
SWEET, SWEET HOME
Sweet, sweet home.JPG

Bezetting: 10D en 3H 

Decor: 1

Uitgever & opvoeringsrechten: 

 

Leesbrochure: Toneelfonds Janssens, Opendoek Bib

Samenvatting:

Sweet, sweet home is een modern Romeo en Julia verhaal dat zich afspeelt in rusthuis Zonnebloem. Reeds geruime tijd heerst er een diepegewortelde 'vete' tussen de bewoners, oudjes, van gang A en gang B. Zij gunnen elkaar het licht in de ogen niet en proberen elkaar verbaal maar ook in daden het leven zuur te maken. Te midden van deze herrie ontluikt de onmogelijke liefde tussen de oudjes Theo en Julia, hij bewoner van gang A, zij bewoonster van gang B. Uit angst voor de mogelijke represailles van de andere bewoners beleven zij hun 'passionele' liefde in het grootste geheim. Zal de liefde uiteindelijk hun angst overwinnen? Of zullen zij, zoals in het echte Romeo en Julia verhaal, samen de dood tegemoet gaan? Vragen die een gepast antwoord vinden in dit superleuke blijspel.

Anker 10
TOITOI
KOMEDIE

Bezetting: 4D en 3H

Decor: 1

Uitgever & opvoeringsrechten: 

 

Leesbrochure: Toneelfonds Janssens, Opendoek Bib

Samenvatting:

Wat als u zeer dringend naar het toilet moet en de enige optie een Toitoi (mobiel toilet) aan een bouwwerf is. Gaat u of gaat u niet? Natuurlijk gaat u. Maar wat indien u in de huid van een ander persoon terug buiten komt? Kan niet zegt u! Dat dachten de personages in ‘TOITOI’ ook tot..

BESTEL EEN AUTHENTIEKE TOITOI VOOR UW PRODUCTIE!

Voor meer info klik op 'info toilet'

 

toitoi.JPG
Anker 11
KOMEDIE
FOEFOE
foefoe.JPG

Bezetting: 6D en 4H 

Decor: 1

Uitgever & opvoeringsrechten: 

 

Leesbrochure: Toneelfonds Janssens, Opendoek Bib

Samenvatting:

Antwerpen 24 oktober 1929. De adellijke familie de la Chienne-de la Chatte resideert in kasteel Foefoe, wat ook de naam is van de bijtgrage Pekinees (hond) van the Godmother, Gravin Georgette de la Chatte. Haar schoonzoon, Cyriel, is bankdirecteur en getrouwd met Louise, de werkschuwe dochter van de gravin. Cyriel plast, tegen betaling, regelmatig naast de pot met de prostituée Claire. De zoon Claude, met meer vrouwelijke dan mannelijke hormonen in zijn lijf en fan van vrouwenkleren, heeft een geheime affaire met het frivole heerschap Javanet. De dochter Antoinette is een ‘bekeerde’ nymfomane die een drastische nieuwe richting met haar leven uit wil. De grote beurscrash van 1929 betekent voor de familie, indien zij niet snel geld vinden, het einde van hun rijkeluisleventje. Tot daar het eenvoudige deel van dit verhaal. Voeg daarbij een consequente maar stijve butler, een meid die liever vrijt dan kuist, een Oostenrijkse kokkin die constant op zoek is naar haar weggelopen gerechten, twee oude rijke zussen van Georgette die op ‘ongewenst’ bezoek gaan komen en de onwelvoeglijke Pekinees Foefoe die het vooral op mannenkuiten heeft staan en door haar onzindelijke gedrag de familiale sfeer moeiteloos onder het nulpunt doet dalen en je krijgt een cocktail van waanzinnige en hilarische familiesituaties die de toeschouwer constant de ene lachbui na de andere zal bezorgen.

Anker 12
VANGENDE VROUWEN
BLIJSPEL

Bezetting: 5 D

Decor: 1

Uitgever & opvoeringsrechten: Toneelfonds Janssens

Leesbrochure: Toneelfonds Janssens, Opendoek Bib

 

 

Samenvatting:

Omdat ‘vangende vrouwen’ niet te vatten zijn en zeker niet samen is het onmogelijk om dit verhaal samen te vatten en wagen wij ons dus ook niet aan een samenvatting. Wat wij u wel mee kunnen geven zijn de namen van de uitsluitend vrouwelijke personages.  In alfabetische rang…eh…volgorde: Andi van de Aldi, Denise de vieze, Floer van de Carrefour, Gertrudis de sluikvis en Rachel de tuttebel. Er is ook nog José maar daar is iets mee. Eén gouden raad van tante Kaat: wat er ook gebeurt, laat u niet vangen! Veel plezier!

Vangende vrouwen cover 1.JPG
Vangende vrouwen
Anker 13
THRILLER
HET VANDISSELHUIS
Het Vandisselhuis.JPG

Bezetting: 8D en 7H 

Decor: 2

Uitgever & opvoeringsrechten: 

Leesbrochure: Toneelfonds Janssens, Opendoek Bib

Samenvatting:

Het Vandisselhuis is een ontmoetingsplaats voor psychiatrische patiënten. Een dagverblijf waar de patiënten onder supervisie van de therapeuten  een waaier aan animatiemogelijkheden wordt aangeboden,  zich er kunnen ontspannen, met gelijkgezinden kunnen praten en zich amuseren.  Op een avond wordt in het Vandisselhuis op gruwelijke wijze één van de therapeuten vermoord. Enkele dagen later wordt een tweede therapeut op quasi dezelfde verschrikkelijke manier van het leven beroofd. Inspecteur Danny Pieters van de afdeling moordzaken krijgt het dossier toegewezen. Hij zal samen met Sam en Patty zijn assistenten  moeten trachten de dader (s) te ontmaskeren. De tijd is echter krap, zeker als er wordt vanuit gegaan  dat het waarschijnlijk het werk is van een seriemoordenaar wiens sadistische werk nog niet af is.  Wie is of zijn de moordenaars? Bevindt deze zich binnen de therapeuten gemeenschap,  is het een psychiatrisch patiënt, is het iemand van de directie  of moet(en) de moordenaar(s) elders worden gezocht? Welke goedbewaarde geheimen worden er binnen de muren van het Vandisselhuis angstvallig ver van het daglicht gehouden? Het antwoord komt  u te weten in de spannende thriller ‘Het Vandisselhuis'.

Anker 16
Anker 15
Anker 1
THRILLER 'NOIR'
ALIAS ANAÏS
Alias Anais.JPG

Bezetting: 5D en 4H

Decor: 1

Uitgever & opvoeringsrechten:

Leesbrochure: Toneelfonds Janssens, Opendoek Bib

 

 

Samenvatting:

Charlotte, een twintigjarige vrouw, werd in haar appartement vermoord teruggevonden.

Een aantal verdachten komen voor de (denkbeeldige) onderzoeksrechter waar zij al dan niet waarheidsgetrouw op zijn vragen antwoorden. Aan de hand van flashbacks komt de toeschouwer meer te weten over  de laatste jaren en het dramatische levenseinde van Charlotte. Beginnen doen we bij het kinderloze koppel Celine en Nicolas Dujardin-Doks die de zestienjarige Charlotte, na vele omzwervingen in diverse pleeggezinnen, als pleegkind in hun ogenschijnlijk ‘doorsnee’ gezin opnemen. Door haar manipulatieve en destructieve karakter ontpopt de dominante Charlotte zich al snel tot een ‘Femme Fatale’ die op ingenieuze wijze de ‘familiale beerputten’ weet te openen en het hele gezin ten onder dreigt te laten gaan. Vraag is of we de moordenaar tussen de gezinsleden moeten zoeken of  zijn er nog andere personages die haar liever dood dan levend zien?

Het genre 'thriller noir'

Een thriller noir is een stuk waarin de hoofdfiguren in een existentieel bedreigende en nihilistische wereld leven.

De sfeer en stemming is dik aangezet, dramatisch, fatalistisch, theatraal, rauw, cynisch en duister.

Het vertelt over wanhoop en wantrouwen, chaos en corruptie, seksuele gekte en seksuele frustratie, agressie en destructie, hebzucht en paranoia.

De personages raken verstrikt, worden verleid of bedrogen. Ze zijn slachtoffers van het lot, van kwaadaardige figuren of van zichzelf. Hun obsessies-geld, seks, geweld-maken het tot paradoxale figuren: ze willen iets, verlangen ergens naar en tegelijkertijd zijn ze machteloos.

Ze kennen een drive maar zijn ook in zichzelf opgesloten.

Anker 17
ALLERGIA
KERSTDRAMA

Bezetting: 2H

Decor: 1

Uitgever & opvoeringsrechten: 

Leesbrochure: Toneelfonds Janssens, Opendoek Bib

Samenvatting:

Danny is allergisch aan kerstbomen, is zeven jaar gescheiden en gaat sinds geruime tijd elke dinsdag, terwijl Karel op zijn werk is,  op de babbel bij Karel's vrouw. Wanneer Karel dit te weten komt steekt jaloezie de kop op en slaan de stoppen door, wat leidt tot dramatische gevolgen voor beide personages.

Allergia is een pakkend drama te spelen door 2 heren waar het eerste deel is opgebouwd uit monologen en het tweede deel uit een dialoog tussen deze twee sterke persoonlijkheden.Het stuk belicht de kleine kanten van de mens, snapshots uit het dagelijkse leven, ontrouw, jaloersheid, boosheid, misverstanden, schuld en onschuld, menselijke tekortkomingen en vooral, maar onderliggend, de liefde die mensen in hun wanhoop tot het uiterste kan drijven. Een stuk dat, gebracht door twee karakterspelers, voor het publiek enorm beklijvend zal zijn. Een eigentijds en gedurfd drama dat tot nadenken dwingt en lijnrecht ingaat tegen de steeds weerkerende ‘feel good’ verhalen. U weze gewaarschuwd!

Allergia.JPG
BEAU
THRILLER

Bezetting: 3D en 1H

Decor: 1

Uitgever & opvoeringsrechten: 

Leesbrochure: Toneelfonds Janssens, Opendoek Bib

Samenvatting:

Beau is een psychopaat die er genoegen in schept om jonge vrouwen te ontvoeren, op te sluiten en er gedurende drie dagen een luguber spel op leven en dood mee te spelen. Wat is de achergrond van zijn waanzinnige daden? Wat speelt er in het warrige hoofd van de psychopaat? Zijn de slachtoffers opgewassen tegen zijn moorddadige fantasieën? Overleven zij zijn hallucinant spel?

Beau.JPG
Anker 18
PSYCHOLOGISCH DRAMA
ANNE-MARIE
Anne-Marie.JPG

Bezetting: 6D en 5H 

Decor: 2

Uitgever & opvoeringsrechten: 

Leesbrochure: Toneelfonds Janssens, Opendoek Bib

Samenvatting:

Anne-Marie' is het aangrijpende, grotendeels waargebeurde, verhaal van een veertigjarige vrouw met een mentale achterstand. Door een ziekte op haar zesde levensjaar is haar mentale groei op deze leeftijd stil blijven staan. Een zesjarig kind in het lichaam van een volwassen vrouw die een eigen wereld heeft opgebouwd en hierin leeft en beleeft. Een verhaal waarin bezorgde ouders trachten voor hun enig kind na hun dood een goede en veilige toekomst te verzekeren. Een verhaal waarin de drang naar geld en ondoordachte beslissingen leiden tot menselijke drama's.

'Anne-Marie' gaat over de onbegrensde ouderliefde voor een mentaal gehandicapt kind, dat uiteindelijk slachoffer wordt van een wereld die haar niet kan of wil begrijpen en waar zij als gehandicapte de speelbal wordt van hebzucht en onbegrip.

"Anne-Marie' is een sterke aanklacht tegen onbezonnenheid, nonchalance en misbruik van mensen door mensen voor eigen profijt. Een verhaal dat, jammer genoeg, uit het leven is gegrepen. Dat voor velen erg herkenbaar zal zijn en niemand onberoerd zal laten. Dat je zal aangrijpen tot in je kleinste zenuw. Aanzet tot nadenken en aantoont hoe moeilijk het kan zijn om verschillende werelden met elkaar te koppelen, elkaar te begrijpen en met elkaar om te gaan.

'Anne-Marie' is geen 'happy end' drama maar een zuiver realistisch werk. Door de emotionele geladenheid en diepgravende karaktertekening is 'Anne-Marie' voor elk zichzelf respecterend toneelgezelschap een niet te versmaden uitdaging. Voor het publiek een moment voor bezinning.

Anker 19
'MIJN LIEFSTEN JAN'
WOI DRAMA

Bezetting: 2H

Decor: 1

Uitgever & opvoeringsrechten: 

Leesbrochure: Toneelfonds Janssens, Opendoek Bib

Genre: WOI Drama

Samenvatting:

WO1, de Ijzer, een bomkrater tussen de twee linies. Het verhaal van Jan, een jonge Vlaamse soldaat die, door het bombardement en de beschietingen, moet schuilen in een bomkrater en Hans een jonge Duitse soldaat die, in de buik geraakt door een schrapnel, in dezelfde bomkrater ligt te sterven. Het verhaal van twee jonge mensen die tegen wil en dank in de smerige oorlog terecht zijn gekomen en uiteindelijk als kanonnenvoer telkens opnieuw door hun meerderen naar de vijand worden gestuurd. Een brief van hun moeder brengt beide soldaten dichter bij elkaar en verbindt hen op een zeer speciale manier.

‘Mijn liefsten Jan’ is een realistisch stuk over twee jonge mensen tijdens WO1 die de waanzin van de oorlog aan den lijve ondervinden. Het doet ook nadenken over de absurditeit van elke oorlog. Het is een stuk met een hart, omkaderd met live muziek en projecties uit deze vuile oorlog. 

Mijn liefsten Jan.JPG
Anker 20
JEUGDTONEEL
#HEBIKIETSAANVANU?
Hebikietsaanvanu.JPG

Bezetting: 15 Meisjes en 5 Jongens (adolescenten) 

Decor: 1

Uitgever & opvoeringsrechten: 

Leesbrochure: Toneelfonds Janssens, Opendoek Bib

Samenvatting:

Het stuk speelt zich af in het naaiatelier op een kunstenschool waar de richting kledingontwerp haar thuis heeft. Op nationaal vlak wordt een couturière wedstrijd uitgeschreven waarbij de school werd geselecteerd om één modeontwerp(st)er af te leveren voor de finale. Een interne wedstrijd wordt georganiseerd waarbij de kledinglijn van één van de vijf couturiers zal mogen meedingen. Het geheel wordt op de voet gevolgd door een reporter van Flossy magazine die een ‘making off’ zal maken voor het modeblad. Vanuit andere afdelingen van de school worden vrijwilligers geronseld om deze kledinglijnen op de catwalk te showen. Een bont allegaartje komt hierop af, elk met zijn/haar verborgen agenda. Om de vrijwilligers de knepen van het modellenwerk  onder de knie te laten krijgen wordt miss België aangetrokken. De strijd kan losbarsten. De concurrentie is genadeloos. Sommigen gaan over lijken om te winnen. De ware aard, achtergronden, gevoelens, gevoeligheden en kleine kanten van de personages komen naar boven en geven het verhaal dikwijls een aparte diep menselijke maar ook verrassende wending. En dan is er ook nog de klusjesdienst en de zusjes van Luna die als een rode draad het verhaal op een ludieke manier doorkruisen.

             LEEGGOED      

Bezetting: 2 DAMES

Decor: Geen.

Genre: Tragikomedrama

Duur: Avondvullend jKort (80 min.)

Pauze: Geen

Pagina's: 35

Attributen: parkbank, 2 tassen met lege bierflesjes.

Uitgever & opvoeringsrechten:  Toneelfonds Janssens

Samenvatting:

 

De toevallige ontmoeting tussen Clarissa, een vrouw uit de betere kringen, en de gemarginaliseerde Marina leidt tot onthutsende en confronterende ontwikkelingen die het leven van beide vrouwen in een totaal nieuw en onverwacht perspectief plaatsen.

TRAGIKOMEDRAMA
Leeggoed.png
LEEGGOED
Anker 40
CASABLANCA
MONOLOOG

Bezetting: 1H

Duur: 40 minuten

Decor: geen

Genre: mannen fantasie.

Uitgever & opvoeringsrechten: 

Samenvatting:

Een man zit op café met een vriend aan de bar te praten. Plots wordt hij gestoord door een vrouwenstem achter hem. Hij draait zich verbolgen om en kijkt recht in een prachtig uitgesneden decolleté met daarin een prachtig koppel 'aanhangers' die hem meteen van de hand Gods slaan (figuurlijk). In zijn fantasie ziet hij zichzelf, met hen, op een verlaten eiland in de Caraïben en beschrijft hij vol passie zijn gevoelens. Een wonderbaarlijke fantasie die echter een verrassend pijnlijke ontknoping in petto heeft.

'Casablanca' werd in 2008 bekroond als eerste laureaat op de Nationale monologenschrijfwedstrijd ingericht door het KVVT.

Casablanca.JPG
Anker 41
MONOLOOG
DE EROTICABEURS
De eroticabeurs.JPG

Bezetting: 1H

Duur: 25 à 30 minuten 

Decor geen

Genre: Komedie.

Uitgever & opvoeringsrechten: 

 

Samenvatting:

Swa, die tachtig wordt en in het rusthuis verblijft, krijgt van zijn twee petanquematen Georges en Dré voor zijn verjaardag een inkomticket voor de 'Eroticabeurs' cadeau. Aangezien Swa niet mobiel meer is 'offeren' Dré en Georges zich op om Swa mee naar de beruchte  beurs te begeleiden.  Of dit cadeau wel zo een goed idee was legt Georges je in geuren en kleuren uit in zijn relaas over de belevenissen van de drie oude mannen op de 'Eroticabeurs'.

Anker 42
ORGAANDONATIE

Bezetting: 1D

Duur: 30 minuten

Decor: geen

Genre: komedie.

Uitgever & opvoeringsrechten: 

Samenvatting:

Een gepensioneerd vrouwtje beslist, na gesprek met haar dochter, om haar organen na haar dood af te staan voor het goede doel. Vol goede moed vertrekt zij naar de kliniek om haar wensen kenbaar te maken. Door een dom toeval komt zij op de afdeling geriatrie terecht. Een enorm misverstand ontstaat wanneer het 'doneren' door de baliejuffrouw anders wordt geïnterpreteerd dan het oude vrouwtje wil doen verstaan. De baliejuffrouw gaat ervan uit dat de dame haar huiselijke inboedel wil afstaan terwijl het oudje het over haar organen heeft. De gevolgen kunnen zich raden : een babylonische spraakverwarring die tot hilarische toestanden leidt.

Orgaandonatie.JPG
MONOLOOG
Anker 43
MONOLOOG
WACHTEN
Wachten.JPG

Bezetting: 1D of 1H

Duur: 25 minuten 

Decor geen

Genre: Tragikomedie.

Uitgever & opvoeringsrechten: 

Samenvatting:

Een oude man zit in zijn huis op een stoel te wachten tot zijn kleindochter hem komt halen om te verhuizen naar een rusthuis. Hij mijmert over het feit dat het hele leven een aaneenrijging is van 'wachten' op alles en nog wat. De mensen zijn gejaagd, hebben geen tijd meer voor een gesprek en daarenboven overal waar je komt moet je tegenwoordig een 'nummerke' trekken om je beurt af te wachten. We zijn geen mensen meer maar statistieken en numero's. Het ergste dat je echter kan overkomen is dat,  op een drukke zondagmorgen bij de bakker, de 'nummerkes' net op zijn en je als ouderling dit moet gaan uitleggen aan de winkeljuffrouw die erop staat om enkel die mensen te bedienen die een 'nummerke' hebben. Pijnlijk voor de man maar amusant voor de toehoorders. The weekend struggle for pistolets and croisants!

Anker 44
MIJN BABY VAN A TOT Z

Bezetting: 1D + 1 verdekte dame

Duur: 25 minuten

Decor: geen

Genre: Tragikomedie.

Attributen: spreekgestoelte, baby verzorgtafel, eventueel zitkrukje, naakte babypop, aparte letters in A4  format  van A tot Z.

Uitgever & opvoeringsrechten: 

 

Samenvatting:

Professor Madeleine Foets geeft in laatste instantie forfait voor een voordracht voor de KVLV over babyverzorging. De zaal zit vol volk dus de voordracht moet doorgaan. Godelieve wordt door José, haar schoonmoeder en voorzitster van de inrichtende vereniging, tegen haar zin als Chinese vrijwilligster aangeduid om de voordracht te geven. Wat zou moeten doorgaan voor een leerrijke avond over babyverzorging mondt uit in een persoonlijke en emotionele monoloog van schoondochter Godelief waarbij zij aan de hand van de letters van A tot Z haar boekje over haar baby, haar schoonmoeder en haar eigen post natale depressie open doet.

Mijn baby van A tot Z.JPG
MONOLOOG
Anker 45
MONOLOOG
MADAME ROSA
Madame Rosa coverpage 1.png

Bezetting: 1D 

Duur: 45 tot 60 minuten 

Decor: geen

Attributen: tafel, stoel, kuisgerief.

Brochure: Toneelfonds Janssens.

Genre: Komedie.

Tekst moduleerbaar.

Samenvatting:

Madame Rosa is een monoloog gebracht door een toiletdame op leeftijd, in de volksmond WC madam of madame pipi genoemd. Madame Rosa houdt reeds jaren de toiletten van de Bourla Schouwburg in Antwerpen proper. Op een ludieke en herkenbare manier doet zij haar verhaal over de 'kleine kantjes' van de mannen op het kleinste en intiemste kamertje van een openbaar gebouw. Gedurende 45 tot 60 minuten wordt de toeschouwer meegezogen in een verhaal over ritsers en knoppers, over de gewone 'plassers' en de 'speciallekes', over de mannelijke gewoontes en tekortkomingen.

De monoloog is opgebouwd in blokken die moduleerbaar zijn. U kan makkelijk stukken bijvoegen of weglaten om een langere of kortere versie te brengen. Via de blauwe knop krijgt u een korte impressie van de tekst.

U kan ook een actrice boeken die deze monoloog voor uw vereniging, familiefeesten en dergelijke kan brengen. Aanvraag via contact op deze website.

Anker 60
BOMPA VLIEGT
EENAKTER

Bezetting: 1D + 1H

Duur: 15 minuten

Decor: geen

Genre: Tragikomedie.

Attributen: 2 reistassen.

Uitgever & opvoeringsrechten: 

 

Samenvatting:

Bompa wordt holderdebolder door zijn familie gedwongen om met zijn kleindochter voor veertien dagen op reis te vertrekken naar Tenerife. Bompa vliegt niet graag, hij gaat liever met de bus op reis zoals vroeger met bomma zaliger. Hij vindt het eveneens erg verdacht dat hij nu plots zonder boe of bah op reis moet. Op weg naar het vliegveld uit hij zijn ongenoegen aan zijn kleindochter. Van haar komt hij stukje bij beetje  de verrassende verborgen agenda van zijn familie voor zijn snelle vertrek  te weten.

Winnaar 'Publieksprijs' Cité terrastheaterfestival te Reusel (NL) op 3 juli 2016. Gebracht door 2 acteurs van Toneelvereniging KDS Mol.

Bompa vliegt 1.JPG
Anker 61
EENAKTER
HET DOKTERSBEZOEK
Het doktersbezoek 1.JPG

Bezetting: 2D en 1H

Duur: 20 minuten 

Decor: geen

Genre: komedie.

Attributen: bureau,  drie stoelen.

Uitgever & opvoeringsrechten: 

 

Samenvatting:

Julia heeft haar man Jos meegetroond naar de dokter. Volgens Julia hebben ze een geweldig seksueel probleem. Bij navraag door de dokter blijkt het om één discussiepunt te gaan : Julia wil tijdens de seks het licht uit, Jos het licht aan. Banaal twistpunt zal u zeggen…. Misschien wel maar niet voor Jos en zijn Julia.

Anker 62
IN DE APOTHEEK
EENAKTER

Bezetting: 2D + 1H

Duur: 15 minuten.

Decor: geen.

Genre: komedie.

Attributen: Apotheekdesk.

Uitgever & opvoeringsrechten: 

 

Samenvatting:

Een ouder koppel, Jos en zijn bazige vrouw  Anita komen de apotheek binnen.  Ze worden ontvangen door de hulpvaardige Peggy, apotheekassistente. De vrouw vraagt honderduit over alle mogelijk producten die zij en haar man willen kopen maar wanneer uiteindelijk Peggy de verkoop van al die producten wil afsluiten loopt het even anders…..

In de apotheek 1.JPG
Anker 63
EENAKTER
JOHNNY
Johnny 1.JPG

Bezetting: 1D en 1H

Duur: 20 minuten 

Decor: geen

Genre: tragikomedie.

Attributen: Tweezit

Uitgever & opvoeringsrechten: 

 

Samenvatting:

Je bent een jonge vrouw en stel u nu even voor dat je buitenkant er steeds even jong blijft uitzien maar je binnenin mee evolueert met je leeftijd. Welke vrouw zou daar niet voor gaan. Stel je echter ook voor dat je een zoon hebt die er terwijl jij  er eeuwig jong blijft uitzien, steeds ouder wordt en er op den duur als je grootvader gaat uitzien. Hoe loopt de verhouding tussen die twee personages? Hoe reageert de zoon hierop? Welke frustraties spelen in zijn hoofd?

Al dit en nog meer vind je terug in  'Johnny', een leuke eenakter met heerlijke dialogen gebouwd op een 'absurd' gegeven.  

Anker 64
SPEEDDATE
EENAKTER

Bezetting: 1D + 1H

Duur: 15 minuten

Decor: geen.

Genre: komedie.

Attributen: Tafeltje en twee stoelen, fiets met fietstas, fietsbel, hesje, fietshelm, ijshockeyhelm, bloempje.

Uitgever & opvoeringsrechten: 

 

Samenvatting:

Veronique staat onrustig te wachten op haar blind date. Ze heeft een afspraakje geregeld via een dating site maar heeft haar date nog nooit in het echt gezien. Ze stelt zich hardop voor hoe haar adonis eruit zou moeten zien. Zij zal hem herkennen door een bloempje dat hij haar zal geven. Een oude, klassiek geklede man met fietshelm en fluo hesje aan zet zijn fiets op het statief en haalt een bloempje uit zijn fietstas. Beide zijn verbaasd. Hij verwachtte een 'bomma' te daten, zij een jongeman. Veronique is erg ontgoocheld maar beide geraken toch in gesprek. De oude man vertelt haar in geuren en kleuren dat hij regelmatig aan 'speed daten voor gepensioneerden' doet. Wat daaronder wordt verstaan kan je lezen in het leuke blijspel 'Speed date'.

 

Deze eenakter won op het Cité Terrastheaterfestival op 6 juli 2014 niet alleen de prijs van de jury maar ook de fel begeerde publieksprijs als beste, grappigste en meest originele stuk en performance. Acteurs waren 2 leden van KDS Mol.

Speeddate 1.JPG
Anker 65
EENAKTER
HET CREMATORIUM
Het crematorium 1.JPG

Bezetting: 2D en 1H

Duur: 20 minuten. 

Decor: geen.

Genre: komedie.

Attributen: Tafel en 3 stoelen.

Uitgever & opvoeringsrechten: 

Samenvatting:

Jos heeft net een personeelsfeest achter de rug en ligt goed beschonken in het salon van het crematorium zijn roes uit te slapen. Door gebonk op de deur wordt hij uit zijn dromen gehaald. Twee dames staan voor de deur. Ze hebben een informatieve afspraak vastgelegd met de verantwoordelijke van het crematorium  om meer te vernemen over de modaliteiten van een crematie.  Aangezien er niemand anders aanwezig is moet Jos hen in zijn 'gezegende' toestand ontvangen.  Het resultaat laat zich raden. De dames worden op Jos' wijze op de hoogte gebracht maar of het allemaal wel klopt wat hij hen wijs maakt dat is een ander paar mouwen.

Anker 66
GEZELLIG SAMEN IN HET PARK
EENAKTER

Bezetting: 1D + 1H

Duur: 25 minuten

Decor: geen

Genre: tragikomedie

Attributen: Rolstoel, bank, dekentje, pillendoosje met pillen.

Uitgever & opvoeringsrechten: 

.

Samenvatting:

Lu is een norse oude man die in een rusthuis verblijft. Zijn zuster  Mie komt regelmatig op bezoek. Vandaag maakt ze met Lu, die aan een rolstoel is gekluisterd, een wandeling door het zonnige park. Aan een parkbank houden ze  halt om van het landschap te genieten. Even verder is een vijver met eendjes. Mie is een spraakvaar. Zittend op de parkbank komen herinneringen aan haar jeugd naar boven. De Lu zit daar echter tegen zijn goesting en is zijn zuster grondig beu. Hij heeft maar één interesse en dat is op tijd en stond zijn batterij pillen innemen. Terwijl Mie over haar herinneringen praat zit Lu constant op haar te vitten en over zijn pillen bezig. Een grappige en pittige broer-zuster discussie ontspint zich en ontaard in een boze Mie die uiteindelijk met een lege rolstoel terug naar het rusthuis vertrekt. Wat er met Lu is gebeurd, lees je in 'Gezellig samen in het park.'

Gezellig samen in het park 1.JPG
Anker 67
EENAKTER
OUDE LIEFDE
oude liefde 1.JPG

Bezetting: 1D en 1H

Duur: 20 minuten 

Decor: geen

Genre: komedie.

Attributen: Tweezit

Uitgever & opvoeringsrechten: 

 

Samenvatting:

Georges, gepensioneerd en sinds 10 jaar weduwnaar, krijgt in het rusthuis bezoek van zijn kleindochter Veronique. Ze heeft groot nieuws, ze is hopeloos verliefd en super gelukkig. Bompa Georges is blij voor haar en bevestigt dat hij zelf nog zeer regelmatig seks heeft in het rusthuis en dit met wisselende partners. Verbazing en afgrijzen bij Veronique want liefde en seks is toch voor jonge mensen en niet voor ….rimpelrockers. Veronique bekent eveneens dat zij een lesbische relatie heeft en haar ouders daar niet gelukkig mee zijn. Wanneer op zijn beurt bompa Georges bekent dat zijn ‘vriendin’ Karel heet is bij Veronique het hek helemaal van de dam…of volgt er toch nog een verrassende wending in het verhaal? 

Anker 68
SOIRE CARRE
EENAKTER

Bezetting: 1D + 1H

Duur: 20 minuten.

Decor: geen.

Genre: tragikomedie.

Attributen: Tweezit.

Uitgever & opvoeringsrechten: 

.

Samenvatting:

De vrouw van bompa is nu drie jaar dood. Bompa vindt het tijd om de bloemetjes eens terug buiten te zetten. Hij beslist, op aanraden van één van zijn OCRA vrienden,  om met enkele collega's, gepensioneerden, naar dancing 'Carré' in Willebroek te trekken om achter de vrouwkes aan te zitten. Dit tot grote verbazing van zijn kleindochter die de uitstap van bompa om verschillende redenen helemaal niet ziet zitten. Welke deze redenen zijn en nog veel meer ontdekt u in de grappige eenakter 'Soirée Carré'.

Soiré Carré 1.JPG
Anker 69
EENAKTER
VANACHTER EN VANVOOR
Vanachter en vanvoor 1.JPG

Bezetting: 3D

Duur: 20 minuten. 

Decor: geen.

Genre: komedie.

Attributen: Legerkleding, 2 geweren.

Uitgever & opvoeringsrechten: 

 

Samenvatting:

Dat de orders die  aan vrouwelijke soldaten door hun chef worden gegeven niet altijd juist worden geïnterpreteerd is geen nieuw feit. Zeker niet bij beginnelingen. Deze twee niet al te slimme soldaten Vanvoor en Vanachter maken het bij hun chef echter wel heel erg bont.  Dit tot grote frustratie van hun chef en tot groot jolijt van het publiek.

Vanvoor en Vanachter is kolder pure sang.

Anker 70
ZUMBA
EENAKTER

Bezetting: 1D + 1H

Duur: 15 minuten.

Decor: geen.

Genre: komedie.

Attributen: CD speler + Zumba muziek, frisdrankflesje met rietje.

Uitgever & opvoeringsrechten: 

 

Samenvatting:

Vader beslist wat aan zijn conditie te doen en heeft via TV reklame enkele cd's met Zumba muziek gekocht. Hij is vastbesloten om zijn buikje weg te werken en er goed uit te zien voor de 'dames'. Hij tracht zijn work out dan ook enkel te doen wanneer zijn vrouw uithuizig is.   Zijn dochter komt echter roet in het eten gooien en stelt aan pa de meest vervelende vragen over het hoe en het waarom van zijn plotse interesse voor Zumba. Kortom een man in zijn midlife crisis heeft het niet altijd gemakkelijk zeker niet wanneer hij een welbespraakte en intelligente dochter in huis heeft die hem het vuur aan de schenen legt.

Zumba 1.JPG
Anker 71
EENAKTER
GODDELIJK
Goddelijk.JPG

Bezetting: 2H

Duur: 30 minuten 

Decor: geen

Attributen: zitbank.

Brochure: via contact deze website

Genre: komedie.

Samenvatting:

God de Zoon bestaat, hij zit op een parkbank een jointje te roken. Jan, curieus als hij is, wil meer weten over God en vraagt hem honderduit. God de Zoon antwoordt eerlijk op al zijn vragen en zo komen we al snel te weten dat alles wat ooit in de bijbel is neergeschreven niet helemaal correct werd geïnterpreteerd. Tijd misschien om dat boek te herschrijven?

Anker 72
BIJ DE GYNAECOLOOG
EENAKTER

Bezetting: 1D + 1H

Duur: 20 minuten

Attributen: Tafel en 3 stoelen, gynaecologische klem, stethoscoop, foto baarmoeder, doktersjas.

Brochure: via contact op deze website

Genre: komedie.

Samenvatting:

De gynaecologe is verbaasd wanneer Piet, zonder zijn vrouw, op het spreekuur bij haar komt binnen gestapt. Al snel wordt duidelijk dat Piet met een wel zeer speciaal en ongewoon probleem zit opgescheept.

Ooievaar.JPG
Anker 73
EENAKTER
DE B&B QUIZ
quiz.JPG

Bezetting: 2D en 1H

Duur: 20 minuten 

Decor: geen

Attributen: Spreekgestoelte, twee pupitters met B&B QUIZ op, twee stoelen, twee fietsbellen.

Brochure: via contact op deze website

Genre: komedie.

Samenvatting:

De B&B Quiz staat voor 'De Bomma en Bompa quiz'. Twee bewoners van twee verschillende rusthuizen nemen het tegen elkaar op in deze TV quiz. De vragen lijken niet al te moeilijk, de quizmaster doet haar best om de schwung in haar show te houden en tot een goed einde te brengen maar  door hun geklungel, verkeerde antwoorden en onderlinge disputen slagen de oudjes er in om de quizmaster tot wanhoop te drijven. Of dit allemaal wel goed af loopt leest u in de B&B quiz. Voor de quizmaster echter zit er maar één ding op : the show must go on dus....wat er ook gebeurt blijven lachen... altijd blijven lachen.

Anker 74
VROUWENVERSLINDERS
EENAKTER

Bezetting: 2H

Duur: 20 minuten

Attributen: zitbank

Brochure: via contact op deze website.

Genre: komedie.

Samenvatting:

Jakke is erg onhandig in contact zoeken met meisjes en laat zich door het vrouwelijk geslacht telkens weer in de luren leggen. Tuur, zijn vriend, kan het niet meer aanzien en besluit om Jakke te helpen door hem een aantal verleidingstips te geven en deze met hem te oefenen. Het resultaat van zijn goed bedoelde interventie is echter niet helemaal wat hij ervan had verwacht. Het publiek krijgt met deze 'vrouwenverslinders' een pittig en hilarisch stukje toneel voorgeschoteld.

vrouwenverslinders.JPG
Anker 75
EENAKTER
DE GELUKENQUETE
enquète.JPG

Bezetting: 2D en 1H of 1D en 2H

Duur: 15 minuten 

Decor: geen

Attributen: enquètemap

Brochure: via contact op deze website.

Genre: komedie.

Samenvatting:

Martine doet, in het kader van een universitaire studie, een bevraging naar het geluk van oudere koppels. Leo en Anita zijn het slachtoffer van dienst en tonen aan dat geluk relatief en veelomvattend is, zeker als je al meer dan veertig jaar getrouwd bent. 

ZEG HET MET BLOEMEN
EENAKTER

Bezetting: 1D en 1H 

Duur: 20 minuten. 

Decor: geen.

Genre: komedie.

Attributen: Twee of driezit, bijzettafeltje, bloemenruiker, modeblad.

Uitgever & Opvoeringsrechten: 

 

Samenvatting:

George heeft al enkele malen tijdens Ocra bijeenkomsten een leuk gesprek gehad met Mariette, een alleenstaande gepensioneerde vrouw die samen met haar kleindochter Veronique onder het zelfde dak woont.  Wanneer George op een dag Mariette voor de eerste keer, met een ruikertje bloemen in de hand, thuis wil verrassen wordt hij door Veronique ontvangen.  Aangezien grootmoeder bij de kapper zit maakt Veronique dankbaar van de gelegenheid gebruik om na te gaan of de ‘nieuwe vriend’ wel een geschikte partij is voor haar bomma. Of George door de zware selectieprocedure van Veronique geraakt lees je in ‘Zeg het met bloemen’.

Zeg het met bloemen 1.JPG
Anker 95
THE FUNERAL MURDERS
MOORDDINER

Bezetting: 4D + 2H

Duur: Avondvullend

Brochure: via contact op deze website

Genre: Moorddiner/ tragikomedie.

Samenvatting:

Het stuk speelt zich af tijdens de ‘koffie’ na de begrafenis van Freddy de Keyser. Deze stierf aan een hartinfarct tijdens de begrafenis van zijn broer Eddy. Eddy kwam de week ervoor op een mysterieuze wijze om het leven in een autocrash.

De ouders van de broers waren welgestelde middenstanders.  In 2004 stierven beide ouders tijdens een vliegtuigcrash en erfden Eddy en Freddy een heleboel geld. Ze leefden in het grote ouderlijke herenhuis samen met de inwonende huishoudster Marie.

Met de erfenis leefden Freddy en zijn broer Eddy een liederlijk leven. Maar ze hadden ook hun duistere kant. Na hun dood begint de strijd om hun erfenis of is er meer dan dat? Verscheidene voelen zich geroepen om er aanspraak op te maken.

Zijn beide broers echter wel een natuurlijke dood gestorven? En indien niet, wie zou hen dan uit de weg hebben willen ruimen en waarom? Ieder van de erfgenamen heeft wel zijn of haar reden om de broers naar het hiernamaals te wensen. De hamvraag is wie heeft het daadwerkelijk gedaan? Een spannende opdracht voor het publiek om dit kluwen te ontwarren.

the funeral murders.JPG
Anker 96
MOORDDINER
DE 'N.I.K.S.' FACTOR
Karaoke.JPG

Bezetting: 8D en 5H

Duur: Avondvullend

Decor: podium en karaoke uitrusting.

Brochure: via contact op deze website, Opendoek Bib.

Genre: komedie.

Samenvatting:

De ‘NIKS’ factor is een stuk voor 13 acteurs, waarvan 5 mannen en 8 vrouwen. Het stuk is gebouwd rond de idee van een zang- of karaokewedstrijd voor amateurs. Het is dan ook de bedoeling dat elke artiest live een lied zingt. Verder is het de taak van de acteurs om het publiek te leiden en te misleiden.

Het publiek daarentegen heeft de taak om te achterhalen wie de moord gepleegd heeft. Daarenboven moeten ze punten geven op de prestaties van de artiesten om uiteindelijk een winnaar aan te duiden.

De acteurs zitten tussen het publiek aan tafel en geven hun karakters stilaan prijs en ook hun mening over hun collega’s concurrenten. Zij hebben allen hun reden om aan deze wedstrijd deel te nemen.  De ene voor het geld, de andere voor eeuwige roem, om zichzelf te  bewijzen, omdat het moet, om te vergeten, ... Alle zangers/zangeressen denken dat ze het gaan maken in de showbizz, maar eigenlijk zijn het maar triestige figuren die zichzelf  een rad voor de ogen  draaien.

Dit stuk is uitermate geschikt om tussen publiek aan tafels te spelen, kan restaurant maar ook taverne zijn. Liefst met geen al te uitgebreide maaltijden tussendoor. Ideaal is een Karaokewedstrijd waarbij het publiek de karaokeavond na het stuk eventueel kan verder zetten.

Anker 76
Gheelamania III
GHEELAMANIA III
MASSASPEKTAKEL

Als lid van het ‘Geels Schrijfcollectief’ schrijft Peter, samen met regisseur Luc Stevens, Dirk Kennis en Gorik Goris, mee aan het scenario van de musical ‘Gheelamania III’. Dit massaspektakel werd in mei 2015 te Geel (Antwerpse Kempen) in een megatent 17 maal voor volle zalen (in totaal meer dan 17.000 toeschouwers) met immens succes door meer dan 500 enthousiaste acteurs, dansers, zangers en figuranten opgevoerd .

Regie: Luc Stevens.

Muziek: Sam Gevers.

Gheelamania III.JPG
De Groote Rappel 1
MASSASPEKTAKEL
DE GROOTE RAPPEL 1
De groote rappel I.JPG

Met meer dan 300 acteurs, dansers en figuranten werd in april 2016  het verhaal van de garnizoensgemeente Leopoldsburg 13 maal tot leven gebracht in een wervelende en spetterende musical show voor in totaal meer dan 13.000 gefascineerde en enthousiaste toeschouwers. Als lid en auteur van het ‘Schrijfcollectief’ schrijft Peter mee aan deze groots opgezette musical.

Schrijfcollectief: Luc Stevens, Dirk Kennis, Gorik Goris, Peter Melis.

Regie: Luc Stevens.

Niemandsland
NIEMANDSLAND
        ESSEN
MASSASPEKTAKEL

Het massaspektakel 'Niemandsland' werd in september 2018 zeven maal door 250 inwoners van Essen (Prov. Antwerpen) en omgeving voor meer dan 6.000 toeschouwers ten tonele gebracht. Het verhaal van deze openluchtmusical speelde zich af tijdens Wereldoorlog I. Essen werd  door een, door de Duitsers geïnstalleerde, elektrische draad in twee gedeeld. De bezetters verhinderden hierdoor elke poging om het land te ontvluchten. Families werden uit elkaar gerukt, armoede tierde welig en smokkel was de enige manier om te overleven. 'Niemandsland' was een sociaal project om mensen dichter bij elkaar te brengen en samen iets groots te verwezenlijken. Het resultaat mocht gezien worden, het objectief werd niet alleen bereikt maar in ruime mate overtroffen.

Regie: Hannes Vandersteene

Productie: Luc Stevens.

Muziek: Stef Vanderbeken, Ives von Arx en Sam Gevers.

Niemandsland.JPG
Mol in Scène II
MASSASPEKTAKEL
MOL IN SCENE II
     MOL (Kempen)
Mol_in_Scène_II.JPG

Over 5 verschillende locaties in Mol (Kempen) werd het hedendaagse verhaal verteld van Jens, een jongen die in de criminaliteit en het heropvoedingsgesticht van Mol terecht komt, en de erg creatieve Lise die tegen vaders wil in toch de modeacademie wil volgen. Beide jongeren geraken in de ban van elkaar. Gezien hun achtergronden is hun relatie niet eenvoudig. Met als rode draad de twee lichtstoeten van Mol werd een pakkend verhaal in verschillende fases op de diverse locaties gebracht met een grandioze apotheose en lichtwagen op de binnenkoer van het vroegere 'Gesticht van Mol'.  Gedurende 4 uren en dit tijdens 16 voorstellingen werden meer dan 15.000 enthousiaste toeschouwers begeesterd. De reacties waren dan ook één en al lovend. Deze tweede editie van 'Mol in Scène' won in 2018 de 'Molse Cultuurprijs'. 'De prijs richt zich tot activiteiten en prestaties op vlak van (amateur)kunsten, erfgoed, toerisme of het socio-culturele en gemeenschapsvormende, die bijzonder waren omwille van de inzet, creativiteit, uitstraling, samenwerking, originaliteit, publieksbereik,'

Regie: Luc Stevens

Muziek: Stef Vanderbeken en Ives von Arx.

De Grote Rappel II
DE GROTE RAPPEL II
       LEOPOLDSBURG
MASSASPEKTAKEL

Operatie Market Garden (WOII) is de achtergrond van dit massaspektakel dat in september 2019 tijdens 13 uitverkochte voorstellingen op meer dan 14.000 enthousiaste toeschouwers werd losgelaten. Leopoldsburg was tijdens WOII, onder leiding van generaal Horrocks, de startplaats van operatie 'Garden', de landtroepen die de Nederlandse bruggen moesten innemen. In cinema 'Splendid' in Leopoldsburg gaf de generaal aan zijn officieren het startschot voor deze mislukte geallieerde operatie. De Duitse tegenstand en het niet kunnen innemen van de brug bij Arnhem deed hen de das om. Meer dan 400 niet-professionele acteurs, figuranten en dansers maakten van dit thema een geweldig en pakkend schouwspel waarbij niet bruggen vernietigen maar bruggen tussen mensen bouwen het hoofdthema was.

Regie : Luc Stevens.

Muziek: Stef Vanderbeken en Ives von Arx.

De grote rappel II.JPG
Trudofeesten
MASSASPEKTAKEL
TRUDOFEESTEN
        SINT-TRUIDEN
trudo 1.JPG

Om de 7 jaar worden in Sint-Truiden de Trudofeesten georganiseerd. In 2019 werd op 21 en 22 september op de Grote Markt van Sint-Truiden een adembenemende musical opgevoerd, die het verhaal van de stad in de schijnwerpers plaatste. Een uitgebreide cast van professionele zangers en zangeressen in combinatie met lokale Truienaren bracht de 14.000 toeschouwers in vervoering. Terecht trots dat ik voor deze mooie produktie het scenario en de dialoogteksten mocht uitschrijven.

Professionele cast: Ilse La Monaca, Yanni Bourguignon, Helle Vanderheyden, Goele De Raedt, Christophe Eelen.

Regie: Hannes Vandersteene

Choreo: Matthew Michel

Intendant: Bart Fagard.

Ontstemd
ONTSTEMD
        MOL
JEUGDSPEKTAKEL

2030. Nieuwe technologieën en het maximaal gebruik van niet vervuilende natuurlijke energiebronnen maken dat de mens er in is geslaagd om een duurzame wereld op te bouwen. Dankzij de nieuwe technieken werden de milieunormen bereikt, het leefklimaat geoptimaliseerd en energie voor eenieder betaalbaar gemaakt. In deze ideale wereld leeft Astrid Geerts, moeder van twee opgroeiende tieners en alom gerespecteerd als hoofdingenieur van de Vlaamse Geoheat Company, een geothermisch bedrijf dat energie puurt uit warmwaterbronnen diep onder de grond.

Alles verloopt vlekkeloos tot  in Vlaanderen, om onbekende redenen, één voor één de geothermische centrales uitvallen en een zware energiecrisis dreigt.

Slechts één persoon weet wat er gaande is, Astrid Geerts. Deze blijkt echter van de aardbodem te zijn verdwenen.

Vinden de kinderen hun verdwenen moeder terug? Ontdekt men de oorzaak van het energie falen? Is er nog een andere oplossing en welke rol speelt de Russische oliemagnaat Igor Kirenski hierin?

‘Ontstemd’ is boeiend educatief muziektheater voor en door jongeren, geboetseerd in een spannende thriller en overgoten met een flinke scheut humor.

Regie: Luc Stevens.

Muziek: Stef Vanderbeken en Ives von Arx.

Opdrachtgever: VITO Mol.

Ontstemd.JPG
KLANK/LICHT/THEATERSPEKTAKEL
LAMPUR 
GAASBEEK
Lampur.PNG

In het park van Groenenberg te Gaasbeek vond het klank- en lichtspektakel Lampúr plaats. Een wonderbaarlijk belevingsspektakel langs een wandeling van 2 kilometer door het avondlijke, mooi verlichte park vlakbij het kasteel van Gaasbeek bij Lennik. De wandeling was een combinatie van theater en een totaalbeleving van lichteffecten. Lampúr liep in de herfstvakantie van november 2021 en trok meer dan tienduizend enthousiaste bezoekers.

Peter creëerde de verhalen langsheen de Lampur wandeling en schreef de dialogen uit.

CLASH!

Als eerbetoon aan tweehonderd jaar onderwijs in Vorselaar (Kempen) bedacht en creëerde Peter in opdracht van het Kardinaal Van Roey instituut de musical 'Clash'. Gedurende 80 minuten namen de leerlingen en leraars van het KVR de toeschouwers mee op een reis door enkele van de markantste historische feiten die de school rijk was.  Het live orkest Jaak Lemmens uit Zoerle Parwijs olv dirigente Kelly Helsen zorgde voor de muzikale omlijsting met een mix van populaire liedjes uit bekende musicals. De liedteksten werden aangepast in functie van het verhaal. Clash werd vier maal ten tonele gebracht voor een uitverkochte zaal met een enthousiast publiek.

De opvoeringen vonden plaats in het weekend van 15 mei 2022 in zaal De Dreef in Vorselaar.

MASSASPEKTAKEL

Gheelamania Affiche.png
MUSICAL
Clash the musical.png
GHEELAMANIA 4

Samen met Dirk Kennis, Gorik Goris en regisseur Luc Stevens schreef Peter mee het scenario voor de vierde versie van het Geelse massaspektakel GHEELAMANIA 4.  Meer dan vierhonderd acteurs, zangers, danseres en medewerkers zorgden voor een boeiend, warm maar soms ook confronterend verhaal dat grensoverschrijdende linken legt tussen de legende van de Heilige Dimpna, patrones van de geesteszieken, en onze hedendaagse leefwereld.  Een wereld waarin mensen meer dan ooit behoefte hebben aan zorg, erkenning en genegenheid. Zeventien voorstellingen lang werden de duizenden toeschouwers meegezogen in een wervelend spektakel van dans, zang  en toneel op de tonen van speciaal voor het spektakel gecomponeerde muziek. Het resultaat was zeventien maal een denderende, staande ovatie voor dit adembenemende en unieke samenhorigheidproject.

Regie : Luc Stevens.

Muziek: Sam Gevers.

Choreo: Ann Cuyvers

Lampur
Filmscenario's
René en Viviane
FILMSCENARIO'S
           RENE EN VIVIANE
         Kortfilm
           scenario
                 JEROEN HULSMANS & PETER MELIS
             regie
           GUY THIJS
René_en_Viviane.JPG

René en Viviane staan met hun oude Ford Scorpio geparkeerd voor de supermarkt. Dit zou wel eens de dag kunnen zijn waarop ze voor het eerst in hun leven buiten de lijntjes zullen kleuren.

'René en Viviane' werd in 2016 gedraaid en eind van hetzelfde jaar geprojecteerd op groot scherm tijdens het kortfilmfestival 'The magnificent ten' in cultuurcentrum Zwaneberg te Heist-op-den-Berg.

Professionele cast: Hilde Uitterlinden, Charles Cornette, Gerd de Ley.

'René en Viviane' werd samen met 24 andere binnen-en buitenlandse kortfilms geselecteerd voor  het Kortfilmfestival 'Leuven Kort' in 2017.

De volledige film kan bekeken worden op het kortfilmplatform www.dalton.be 

CLASH
Gheelamania 4
Kill your darlings

KILL YOUR DARLINGS

scenario

PETER MELIS

director

DIRK GEENS

Kill your darlings.JPG

Door een erfeniskwestie lopen de spanningen tussen twee zussen hoog op. Is alles echter wel wat het lijkt of spelen andere onderhuidse belangen.

"Kill your darlings'' werd in 2017 met professionele cast en crew op 4 draaidagen ingeblikt en in februari 2018 op groot scherm in Cinema Studio te Geel vertoond.

Professionele cast: Astrid Ogiers, Celine Timmerman, Stefan de Waele, Dirk Tuypens, Annelore Crollet.

Lise

LISE

 scenario

 PETER MELIS

 director

  RIK DANIELS

Lise.JPG

Het verhaal van Lise die dolgraag de modeacademie wil volgen maar op tegenkanting stuit van haar vader die haar liever als advocaat of dokter door het leven wil zien gaan. Het gevecht van een jonge meid voor haar keuze in het leven.

 

Lise werd speciaal geschreven en ingeblikt voor één van de vier stadia in het Massaspektakel 'Mol in Scène 2' in Mol, september 2017.

 

De opname werd gemaakt door een professionele crew onder leiding van Rik Daniels, de acteurs zijn allen gerenommeerde acteurs en actrices uit Mol (prov. Antwerpen) en omgeving. 

 

Marta

MARTA

ADOLESCENTENTONEEL

Bezetting: 7M en 5J of 6M en 6J

Leeftijd: tussen 15 en 19 jaar + 1 kleiner meisje/jongen

Genre: Adolescententoneel

Duur: Avondvullend

Decor: 1

Leesbrochure:  Toneelfonds Janssens en Opendoek Bib

Rechten: Toneelfonds Janssens

Pagina's: 62

Samenvatting:

In een gekraakt en vervallen hotel in het centrum van Rio de Janeiro hokt Marta, een mysterieus apathisch meisje met een traumatische verleden, samen met een groep uit de favela’s (krottenwijken) weggelopen straatkinderen.  Gevlucht voor het geweld, het misbruik en de armoede overleven zij tussen droom en werkelijkheid. Ondanks het feit dat Marta mankt, nooit praat en een ticstoornis heeft wordt zij door de groep gedoogd. Het is vooral Luis, de leider van de groep, die zich, tot ergernis van sommigen, de klok rond om Marta bekommert. Wanneer het hotel gesloopt dreigt te worden organiseren de kinderen met de moed der wanhoop het verzet. De toevallige verschijning van de stijlvolle Marco is de aanzet naar een verrassende ontknoping.

Rusthuis 'Cupido'

KOMEDIE

Bezetting: 4 à 6 Dames en 1 à 3 Heren

Genre: Blijspel/komedie

Duur     : Avondvullend 

Pauze: 1

Pagina's: 66

Uitgever & opvoeringsrechten:  Toneelfonds Janssens 

Leesbrochure: Toneelfonds Janssens, Opendoek Bib 

Samenvatting:

In het salon van een woonzorgcentrum komen elke dag vier inwonende dames samen om te kaarten

Wanneer op een dag de elegante Tuur er zijn intrek neemt slaat bij de dames de vlam in de pan en dan...

RUSTHUIS 'CUPIDO'

  • Black Facebook Icon
bottom of page